Αρχική arrow Ανακοινώσεις arrow Συνάντηση Εμπορικού συλλόγου Αργοστολίου με την Συνομοσπονδία

Συνάντηση Εμπορικού συλλόγου Αργοστολίου με την Συνομοσπονδία

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014

Στις 2 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κράνης κος Σπαθής Σταύρος μαζί με τους κυρίους Παγώνη και Ευαγγελίου επισκέφθηκαν τον δήμαρχο και τον υφυπουργό κ. Κερκέρογλου και του παρέθεσαν τις προτάσεις και τις θέσεις του συλλόγου και της συνομοσπονδίας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι γεια σας.

Καλωσορίζουμε στον νησί μας τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας τον κύριο Παγώνη Βασίλειο και τον γραμματέα κο Ευαγγελίου Ευάγγελο.

Το νησί μας λόγω ενός φυσικού φαινομένου όπως είναι ο σεισμός βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η οικονομική ζημιά αλλά και οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες που έχει υποστεί ο τόπος μας. Η κατάσταση στην αγορά εδώ αλλά και σε όλο το νησί είναι τραγική.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, από το νησί έχουν φύγει πάνω από 10.000 άτομα κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.

Γιατί όμως έφυγε αυτός ο κόσμος; υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τους οδήγησαν στο να εγκαταλείψουν το νησί μας

1ον ο φόβος, δεύτερον η ασυνενοησία των σεισμολόγων , τρίτον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιούργησαν ένα φόβο κι ένα πανικό με τις εικόνες που έδειχναν. Υπάρχει μεσα τους αρκετή δόση υπερβολής. Τέταρτον αλλού έβγαιναν με ντουντούκες και φόβιζαν τον κόσμο ότι σε δύο ώρες θα γινόταν μεγάλος σεισμός και να βγουν από τα σπίτια τους.

Όλα τα παραπάνω φέρανε τον εμπορικό κόσμο σε τραγική κατάσταση.

Εμείς σαν εμπορικος σύλλογος και βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και δεδομένου ότι για να ξαναέρθει η κίνηση στην αρχική κατάστασή της, η οποία σημειωτέον δεν ήταν και τόσο καλή, φανταστείτε λοιπόν τώρα, κάναμε συναντήσεις στο χώρο του επιμελητηρίου με όλους τους άλλους συλλόγους της πόλης μας και με παρουσία του επιμελητηρίου κατέθεσα τις προτάσεις μας, συμφώνησαν όλοι και αποφασίσαμε να βγάλει το επιμελητήριο ένα ψήφισμα με όλες τις προτάσεις και να το υπογράψουμε όλοι όπως και έγινε στέλνοντάς το στους αρμόδιους υπουργούς πιστεύοντας ότι μόνο αν είμαστε όλοι ενωμένοι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου να ενεργοποιήσει και τα άλλα επιμελητήρια του ιονίου για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Μας είπε ότι αυτό γίνεται ήδη.

Στείλαμε επίσης και τις προτάσεις μας και στο δήμαρχο και του ζητήσαμε να πιέσει και αυτός προς την ίδια κατεύθυνση.

Θα ζητήσω να έχω και μια καινούρια συνάντηση την τετάρτη με τον δήμαρχο ώστε να του ζητήσω να μην υπάρχει καθόλου καταβολή από τους επαγγελματίες δημοτικών τελών και επίσης να φτιαχτεί άμεσα το γουλόστρωτο το οποίο έχει υποστεί καθίζηση.

Είχαμε επικοινωνία μαζί σας, στείλαμε τις προτάσεις του συλλόγου και τις συζητήσαμε προκειμένου να κανονιστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και με τη δικιά μας παρουσία ώστε να τους πιέσουμε όλοι μαζί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Κύριε Παγώνη η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες είναι τέτοια που θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξαναορθοποδήσουμε. Πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις ώστε να ξαναστηθούν για τη σεζόν οι επιχειρήσεις.

Είχα συνάντηση στα γραφεία των ηλεκτρολόγων με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Τους ανέλυσα τις προτάσεις μας και συμφώνησαν να πιέσουν και αυτοί από τη μεριά τους.

Είμαστε συνέχεια σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και δε θα τους αφήσουμε ήσυχους μέχρι να υπάρξουν λύσεις στα προβληματά μας. Οι προτάσεις του συλλόγου είναι οι εξής:

1) Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα χρόνο και όχι για δύο μήνες.

2) Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο τουλάχιστον

3) Πάγωμα στις ασφαλιστικές εισφορές και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για έναν επίσης χρόνο

4) Μείωση στις καταβολές ΦΠΑ των επιχειρήσεων έως και 30 % λόγω του ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης και έχει χαρακτηριστεί 5 σεισμόπληκτη περιοχή

5) Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% και από 13% σε 8% αντίστοιχα, λόγω των έκτακτων συνθηκών

6) Άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού διότι όλες έχουν υποστει οικονομικό μαρασμό. Άλλωστε ο νόμος το προβλέπει όταν μια περιοχή χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη.

7) Καταβολή άτοκων δανείων από το κεφάλαιο κίνησης χωρίς την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Υπάρχουν φίλοι μου πολλοί τρόποι για να πολεμήσουμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Θα σας αναφέρω κάποιους που έχω σκεφτεί και θα τους συζητήσω όταν θα έρθει η ώρα με τους ανθρώπους του συλλόγου μας αν και εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω.

Ο πρώτος είναι απεργία επ αόριστον ,
ο δεύτερος είναι να απαιτήσουμε από τους αρμόδιους και να μην δεχτούμε να στηθούν κάλπες κατά την εκλογική περίοδο του Μαΐου όπου θα έχουμε δημοτικές και ευρωεκλογές.
Όλες αυτές είναι προτάσεις και σκέψεις του συλλόγου μας και όταν θα έρθει η στιγμή θα τις συζητήσουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

< Προηγούμενα Επόμενα >