Αρχική arrow Ανακοινώσεις arrow Οχι στο δεύτερο μνημόνιο

Οχι στο δεύτερο μνημόνιο

Κυριακή, 12 Φεβρουάριος 2012

Η τελευταία διετία θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μια περίοδος που σηματοδότησε την ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής όλων των Ελλήνων. Πραγματικά, η τρέχουσα κρίση δεν είναι απλώς μια προσπάθεια υπέρβασης κάποιων δυσλειτουργιών της ελληνικής οικονομίας .

Συνιστά μια πολύπλευρη παρέμβαση στο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της χώρας , μια ριζική διαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζαμε  και αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας τα τελευταία τριάντα χρόνια. οι έλληνες εισέρχονται σε ένα στάδιο αβεβαιότητας αφού αδυνατούν να προβούν έστω και στο στοιχειώδη σχεδιασμό για το μέλλον τους. Ωστόσο οι κρίσεις δεν προκύπτουν εν κενό ούτε είναι τυχαία γεγονότα . Είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων αντιφάσεων στην συνάρθρωση   την κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής και καμπές που καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα ενός κοινωνικό οικονομικού μοντέλου.

Η ομολογία ότι η συνταγή του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ήταν λάθος δυστυχώς ήρθε από την Τρόικα πολύ αργά για να διορθώσει την βαθιά  ύφεση στην ελληνική οικονομία. .Τα στοιχεία που αναλύονται στην έκθεση χαρτογραφούν το σκηνικό της ύφεσης που έχει διαμορφωθεί και τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το μικρό και μεσαίο εμπόριο. Οι συνάδελφοι παρακολουθούν τους τζίρους  τους να καταρρέουν  και πολλοί βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να «κλείσουν» τα καταστήματα τους . Το εμπόριο είναι ένας κλάδος δυναμικός που δεν εμφανίζει παθητικές, κλειστοφοβικές λογικές επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Οι έμποροι έχουν μάθει να ρισκάρουν και το κυριότερο, να επιδιώκουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δυστυχώς, η μείωση της καταναλωτικής κίνησης γεννά πλέον άλλες προτεραιότητες .

Από την άλλη πλευρά , βέβαια , τα στοιχεία δείχνουν και μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του εμπορίου όσον αναφορά το ζήτημα  της απασχόλησης .

Ο εμπορικός σύλλογος  έχει σε πολλές περιπτώσεις διατυπώσει προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στο εμπόριο και έχει συνεργαστεί με τις οργανώσεις των εργαζομένων για διάφορα ζητήματα.

Η εμπορική δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομικής δομής και η τεκμηριούμενη παραπάνω ανθεκτικότητα είναι απόρροια μια μακρόχρονης παράδοσης . Οι περικοπές στους μισθούς και οι ανηλεής «φοροεπιδρομή» ανανεώνονταν άνα δόση και δεν επιτρέπουν ενέργειες που επεκτείνονται πέραν της απλής συντήρησης.  Ο σύλλογος μας είναι σε διαρκής επικοινωνία με την ΕΣΕΕ για τους τρόπους αντίδρασης του εμπορικού κόσμου εν όψι του ψηφίσματος του δεύτερου μνημονίου.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  12/02/2012

Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΑΘΗΣ Σταύρος

< Προηγούμενα Επόμενα >