Αρχική arrow Ανακοινώσεις arrow Επαγγελματική Μίσθωση

Επαγγελματική Μίσθωση

Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2013

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε αυξανόμενη διαρροή δημοσιευμάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, που προλειαίνουν το έδαφος για την απελευθέρωση της επαγγελματικής μίσθωσης. Τα σενάρια ποικίλουν και αναπαράγονται από πολλά παπαγαλάκια.

Κάποια απ' αυτά είναι και η ΕΣΕΕ που προτείνει την "επικαιροποίηση" του θεσμικού πλαισίου μετά το 1οεξάμηνο του 2014. Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης, διαρρέει την πρόθεσή του για διαμόρφωση πλαισίου δύο ταχυτήτων:

- Η πρώτη ταχύτητα θα αφορά τα υψηλά μισθώματα, για τα οποία οι συμβάσεις θα είναι ελεύθερες, δηλαδή θα ισχύει ότι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων. Μάλιστα το υπουργείο πρότεινε να καθοριστεί και σχετικό όριο, το οποίο μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή από το ύψος αυτό και πάνω να μην υπάρχει ελάχιστη χρονική διάρκεια.

- Η δεύτερη ταχύτητα θα αφορά τα μισθώματα από το προαναφερόμενο όριο και κάτω. Οι συμβάσεις για αυτά τα ενοίκια θα έχουν υποχρεωτική ισχύ. Για αυτές θα μπορεί να είναι τα έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλα έξι χρόνια».

Από τη μεθόδευση αυτή δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, ούτε οι μικρομαγαζάτορες που τους πνίγουν τα ακριβά ενοίκια και είναι αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο, ούτε οι μικροϊδιοκτήτες που ξεπουλάνε τους κόπους μιας ζωής.

Με το 30% των εμπορικών καταστημάτων ανοίκιαστα, είναι κοροϊδία να μιλάμε για διευκολύνσεις στην εκμίσθωση τους, προς όφελος της μικρής ιδιοκτησίας. Ούτως ή άλλως η επικείμενη φοροεπίθεση που έρχεται με το νέο ν/σ για την ακίνητη περιουσία δείχνει τις προθέσεις τους.

Η κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες "real estate", πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα funds, ιδρύματα και τράπεζες. Το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί, όταν σε περιόδους κρίσης οι μικροϊδιοκτήτες ξεπουλούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο τους για να μπορέσουν σε περιόδους ανάπτυξης να είναι καλά προετοιμασμένοι. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες. Μέσα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται είναι η μείωση των μισθωμάτων και τίποτε άλλο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου καλεί τα σωματεία μας με την ομοσπονδία μας και κάθε συνάδελφο να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση με όλους τους συναδέλφους και να ετοιμαστούν για άμεση απάντηση στην περίπτωση που αναγγελθούν αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων και να απαιτήσουν:

- Καμία αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου

- Πάγωμα των μισθωμάτων όσο διαρκεί η κρίση.

Αργοστόλι  01. 10.  2013

Ο πρόεδρος                                                                   Η γραμματέας

ΣΠΑΘΗΣ Σταύρος                                                        ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ Μαρία

< Προηγούμενα Επόμενα >