Αρχική arrow Αργοστόλι

Αργοστόλι

Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2009

Το Αργοστόλι είναι πόλη της Κεφαλονιάς και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας, είναι μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά στη νότια πλευρά του ομώνυμου κόλπου . Πρόκειται για το τρίτο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι στο χώρο της Μεσογείου. Η πόλη ιδρύθηκε το 1757 λόγω της θέσης και της σημασίας του λιμανιού του καθώς μέχρι τότε πρωτεύουσα του νησιού ήταν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου 5 χλμ περίπου μακρυά από το Αργοστόλι.

Συγκεκριμένα στην ίδια θέση με τη σημερινή πόλη ήταν κτισμένη η αρχαία Κράνη, μια από τις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Κεφαλονιάς. Κατά τη διάρκεια των σεισμών του 1953, το Αργοστόλι κατεστράφη ολοσχερώς. Τα περισσότερα από τα αρχοντικά σπίτια, τα επιβλητικά κτίρια, οι εκκλησίες και τα καμπαναριά, καταστράφηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Το Αργοστόλι σιγά – σιγά ξανακτίστηκε από την αρχή. Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη, που διατηρεί όμως πολλά από τα παραδοσιακά της στοιχεία, καθώς τα νέα κτίρια κατασκευάστηκαν με πρότυπο το επτανησιακό αρχιτεκτονικό στυλ.

Παραλία Αργοστολίου

Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και εδώ παρατηρείται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Μια μόνο βόλτα δεν είναι αρκετή για να γνωρίσει κανείς το Αργοστόλι, καθώς η πόλη διαθέτει πολλά μέρη που αξίζουν την προσοχή σας κι ένα αξιόλογο εμπορικό κέντρο που θα σας ανοίξει την όρεξη για ψώνια. Η καρδιά της πόλης χτυπά γύρω από την κεντρική πλατεία και μεταξύ του Λιθόστρωτου και της οδού Σιτεμπόρων όπου λειτουργούν πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και μπαράκια. Επίσης, αξίζει να περπατήσετε κατά μήκος της παραλιακής οδού Αντώνη Τρίτση, η οποία είναι στρωμένη με βότσαλα τα οποία δημιουργούν υπέροχα σχέδια. Πρόκειται για ένα περίπατο που θα απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στο Αργοστόλι θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που φιλοξενεί αξιόλογα ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στη Κεφαλονιά και τη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη που στεγάζεται σ’ ένα από τα ιστορικά παραδοσιακά κτίρια της πόλης και έχει μια σπάνια συλλογή από παλιές εκδόσεις και χειρόγραφα.

Επίσης, αξίζει να δείτε τη γέφυρα του Δεβοσέτου που συνδέει την πόλη με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Πήρε το όνομά της από τον Ελβετό στρατιωτικό De Bosset, ο οποίος έδωσε την εντολή για την κατασκευή της. Αρχικά η γέφυρα ήταν ξύλινη ενώ αργότερα έγινε πέτρινη με διαδοχικές αψίδες και στηθαίο. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1812 και διατηρεί αυτή τη μορφή ως σήμερα. Κοντά στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, βρίσκονται και τα λείψανα της αρχαίας πόλης Κράνης. Συγκεκριμένα θα δείτε τμήμα των τειχών της πόλης, τα Κυκλώπεια τείχη όπως είναι γνωστά από το μέγεθός τους. Στην περιοχή θα δείτε ακόμη τα ερείπια του δωρικού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Δήμητρα.

Στο Αργοστόλι θα κολυμπήσετε στην οργανωμένη πλαζ του ΕΟΤ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι αμμουδιές Πλατύς, Μακρύς Γιαλός, Γραδάκια και φανάρι.